Operation - Effektivt eller ej?

Ny forskning afslører: Placebo operationer lige så effektive som ægte meniskoperationer!

Vidste du, at din menisk (formegentlig) ikke er årsagen til at dine knæ låser, laver lyde eller ikke kan strækkes? Og oftest ikke er den eneste årsag til dine knæsmerter?

Alligevel bliver rigtig mange tilbudt operation for deres menisk... For 2 år siden var den mest udbredte operation i Europa en oprensning af knæet - Men er det virkelig så effektivt som vi går og tror? Er detoverhovedet nødvendigt at operere så mange som vi gør?

Man er heldigvis begyndt at være lidt mere kritiske overfor alle de operationer der tilbydes og er begyndt at vurdere effekten af dem.

Studie 1

Titel: "A Randomized Trial of Arthroscopic Surgery for Osteoarthritis of the Knee."

Link: [https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26856620/]

Dette studie viste, at der var ingen signifikant forskel i smerte og funktionalitet mellem patienter, der gennemgik ægte meniskoperationer, og dem, der kun fik en placebo operation for knæsmerter forbundet med slidgigt. Det betyder, at for nogle patienter kunne den positive effekt, de oplevede efter operationen, faktisk skyldes placeboeffekten snarere end selve indgrebet.


Studie 2: (Findes på British Journal of Sports Medicine)

Titel: "Meniscus status in non-osteoarthritic knees with anterior cruciate ligament injury: a systematic review with meta-analysis."

Link: [https://bjsm.bmj.com/content/53/5/299...]

Dette studie fandt ud af, at personer uden meniskskader, der havde fået en forvridning af det fremre korsbånd (ACL) i knæet, oplevede symptomer, der var lige så alvorlige som dem, der havde både ACL-skader og meniskskader. Dette tyder på, at ikke alle meniskskader nødvendigvis er årsag til symptomerne, og at andre faktorer kan spille en rolle.

Disse to studier udfordrer vores forståelse af meniskskader og meniskoperationer. Det er vigtigt, at vi som patienter er velinformeret om vores behandlingsmuligheder og er åbne over for alternative tilgange til at tackle knæproblemer.


Hos os er vi dedikerede til at tilbyde effektiv behandling af knæsmerter baseret på den seneste forskning og evidens. Vi forstår vigtigheden af at træffe informerede valg, når det kommer til vores helbred, og derfor arbejder vores erfarne specialister for at finde den bedste løsning til dig.

Hvis du eller en du kender lider af knæsmerter eller har fået en meniskskade diagnosticeret, er du velkommen til at kontakte os for en grundig undersøgelse og en personlig behandlingsplan. Vi tilbyder et bredt spektrum af behandlingsmuligheder, herunder ikke-kirurgiske alternativer, der kan hjælpe med at lindre smerter og forbedre knæets funktion.