Operation - Effektivt eller ej?

Ny forskning afslører: Placebo operationer lige så effektive som ægte meniskoperationer!

Vidste du, at din menisk (formegentlig) ikke er årsagen til at dine knæ låser, laver lyde eller ikke kan strækkes? Og oftest ikke er den eneste årsag til dine knæsmerter?

Alligevel bliver rigtig mange tilbudt operation for deres menisk... For 2 år siden var den mest udbredte operation i Europa en oprensning af knæet - Men er det virkelig så effektivt som vi går og tror? Er det overhovedet nødvendigt at operere så mange som vi gør?

Man er heldigvis begyndt at være lidt mere kritiske overfor alle de operationer der tilbydes og er begyndt at vurdere effekten af dem.

Studie 1

Titel: "A Randomized Trial of Arthroscopic Surgery for Osteoarthritis of the Knee."

Link: [https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26856620/]

Dette studie viste, at der var ingen signifikant forskel i smerte og funktionalitet mellem patienter, der gennemgik ægte meniskoperationer, og dem, der kun fik en placebo operation for knæsmerter forbundet med slidgigt. Det betyder, at for nogle patienter kunne den positive effekt, de oplevede efter operationen, faktisk skyldes placeboeffekten snarere end selve indgrebet.


Studie 2: (Findes på British Journal of Sports Medicine)

Titel: "Meniscus status in non-osteoarthritic knees with anterior cruciate ligament injury: a systematic review with meta-analysis."

Link: [https://bjsm.bmj.com/content/53/5/299...]

Dette studie fandt ud af, at personer uden meniskskader, der havde fået en forvridning af det fremre korsbånd (ACL) i knæet, oplevede symptomer, der var lige så alvorlige som dem, der havde både ACL-skader og meniskskader. Dette tyder på, at ikke alle meniskskader nødvendigvis er årsag til symptomerne, og at andre faktorer kan spille en rolle.

Disse to studier udfordrer vores forståelse af meniskskader og meniskoperationer. Det er vigtigt, at vi som patienter er velinformeret om vores behandlingsmuligheder og er åbne over for alternative tilgange til at tackle knæproblemer.


Hos os er vi dedikerede til at tilbyde effektiv behandling af knæsmerter baseret på den seneste forskning og evidens. Vi forstår vigtigheden af at træffe informerede valg, når det kommer til vores helbred, og derfor arbejder vores erfarne specialister for at finde den bedste løsning til dig.

Hvis du eller en du kender lider af knæsmerter eller har fået en meniskskade diagnosticeret, er du velkommen til at kontakte os for en grundig undersøgelse og en personlig behandlingsplan. Vi tilbyder et bredt spektrum af behandlingsmuligheder, herunder ikke-kirurgiske alternativer, der kan hjælpe med at lindre smerter og forbedre knæets funktion.

Descenderende inhibering


Vidste du, at den smertelindrende effekt ved manuel behandling såsom massage og kiropraktik, primært skyldes det som kaldes "Descenderende inhibering/facilitering"?

Effekten ses altså ikke udelukkende at skyldes selve behandlingen - I mange tilfælde ses der faktisk ikke nogen nævneværdig eller målbar forskel på den behandlede struktur (muskler/knogler) før og efter en behandling.

Denne effekt kan også opnås gennem andre behandlingsformer, såsom styrketræning og udspænding - Du kan altså lære selv at skabe denne effekt uden hjælp fra en behandler!


*Billede fra Smertefribevægelse.dk*

Ny fysioterapeut

Mathias Amby

Vi er stolte over at kunne præsentere vores nyeste tilføjelse til teamet her hos Aktiv-fysioterapi - Mathias Amby, en højt kvalificeret knæ-fysioterapeut.
Mathias startede hos os den 20. marts, 2023 og vi er allerede imponerede over hans faglige evner og hans positive indstilling til at hjælpe vores knæ-klienter.


Med sin specialist tilgang til fysioterapi og knæ klienter kan Mathias hjælpe med at løse en bred vifte af udfordringer.
Han er særligt dygtig til smertehåndtering og kan hjælpe med at lindre smerter og ubehag forbundet med knæskader og lidelser.
Han er  ekspert i genoptræning af knæskader og kan hjælpe dig med at få styr på store og langvarige gener i knæet.


Mathias deler vores lidenskab for at hjælpe folk med at komme sig over skader og genopbygge deres mobilitet og styrke.


Hos Aktiv-fysioterapi er vores mål altid at hjælpe vores klienter 100% i mål. Vi tror på en grundig undersøgelse af problemerne for at kunne tilbyde den bedst mulige behandling. Med Mathias ombord på holdet, kan vi nu tilbyde vores klienter en endnu højere kvalitet af behandling til folk med knæskader og lidelser.


Vi er super glade for at Mathias har valgt at blive en del af vores team, som nu kan vinge endnu et område af, som vi kan hjælpe folk med. 

Klinikken har nu specialeterapeuter, der kan hjælpe folk med skulderproblemer, rygproblemer og knæproblemer.


Kontakt Mathias på mathias@aktiv-fysioterapi.dk eller via kontaktformularen her på hjemmesiden, hvis du ønsker en vurdering af om dine knæ smerter kan ordnes, en gang for alle.

Rasmus Helbo Hald

Vi er stolte af at kunne annoncere, at Aktiv Fysioterapi har fået en ny medarbejder - Rasmus Helbo Hald.


Rasmus er en erfaren fysioterapeut, der har specialiseret sig i behandling af smerter i ryggen.

Han vil officielt starte hos os den 1. marts 2023, og vi er meget glade for at have ham ombord.


Rygproblemer kan være en stor udfordring for mange mennesker, og det kan ofte tage lang tid at finde en løsning på problemet.

Hos Aktiv Fysioterapi tager vi altid udgangspunkt i en grundig undersøgelse af vores klienter for at sikre, at vi ved præcis, hvordan vi kan hjælpe med at ordne deres smerteproblematik.

Med Rasmus som en del af vores team kan vi nu tilbyde endnu mere specialiseret behandling til personer, der lider af rygsmerter.


Rasmus er en dygtig fysioterapeut, der med sin erfaring inden for sit felt har hjulpet mange mennesker med at overvinde deres rygproblemer.

Han er dedikeret til sit arbejde og lægger stor vægt på at lytte til sine klienter og forstå deres individuelle behov. 


Hos Aktiv Fysioterapi er vi stolte af vores klientorienterede tilgang, og med Rasmus som en del af vores team kan vi fortsætte med at levere den høje kvalitet af behandling, som vores klienter har lært at forvente af os.


Vi er glade for at have Rasmus med ombord og ser frem til at se ham hjælpe vores klienter med at tackle deres rygsmerter.


Hvis du lider af rygsmerter, så er du velkommen til at kontakte os for at booke en tid til en grundig undersøgelse hos Rasmus. Vi vil gøre vores bedste for at hjælpe dig med at finde en løsning på dine smerter og komme tilbage til en smertefri hverdag.

Ny fysioterapeut